söndag 27 mars 2011

Hemma

Då var vi på svensk mark igen efter en härlig semester i Marocko. Vi har verkligen haft det toppen på alla sätt och jag har inte känt en smula hemlängtan. Kunde stannat lite längre! Vädret var toppen, runt 30 grader varmt alla dagarna utom den sista, då var det lite svalare. Då hyrde vi bil och körde ca 28 mil till Marrakech från Agadir där vi bodde. Jättefin motorväg hela vägen i bergen. Uppförsbackar och nedförsbackar. Vi körde om många gamla slitna och väldigt överlastade lastbilar som hade det kämpigt i uppförsbackarna.
Marrakech var helt hysteriskt! Men en upplevelse. Trafiken var en nära döden upplevelse flera gånger om. Bilar, mopeder, cyklister, åsnor, hästar, fotgängare...allt i en enda soppa och alla ska åt olika håll. I rondellerna stannar dom mitt i och lämnar företräde. Tre bilar kan svänga in på samma gata samtidigt och alla, verkligen alla bilar är buckliga, repiga, trasiga lampor och ser mer eller mindre ut som folkrace bilar.

I marrakech finns en väldigt stor marknad som vi till slut hittade på. Lyckades hitta en parkering och letade oss fram till det stora torget. Fotade inget där eftersom marokanerna inte vill vara med på bild. Gör man det i alla fall kan dom komma och vilja ha betalt. Men jag tyckte i alla fall inte om att gå på torget där alla ormar och apor är. Aporna sitter i koppel i form av kedjor och dom kan komma och sätta apan i famnen på en sen vill dom ha betalt. Samma sak med ormarna, fast dom satt dom inte i famnen på turisterna haha. Men stod man och tittade på dem så vill dom ha pengar. Lider för mycket med djuren också. Dom ska leva fritt...inte vara fastkedjade hela dagarna eller vara drogade under lock på ett torg.

I gränderna var det ca 3-4 meter brett med hundratals små butiker/stånd där dom sålde kläder, tyger, lyktor, kryddor och annat smått och gott. Väldigt trångt och dom körde även mopeder i gränderna så det var bara att kasta sig åt sidan när dom svicha förbi!
Lokalsinnet försvann så fort man kom in i gränderna, helt otroligt att vi lyckades ta oss ut på torget igen. Vi råkade hamna på en sk svart marknad. Där blev Tomas erbjuden att köpa viagra haha. Vidrigast var de stackars sköldpaddorna som låg dammiga, uttorkade och packade i små burar där. Jag frågade Tomas varför man säljer döda sköldpaddor...sen såg jag att dom levde...Idioter!


Här kommer vi precis in i Marrakech och trafiken är fortfarande ok. När vi kom in i storstan exploderade det och blev kaos.

Vi blev indragna i en butik där dom sålde kryddor. In i en supersmal gång och upp för en trappa. Jag stannade och frågade Tomas om vi verkligen skulle gå upp, det kändes lite otäckt. Då sa ena försäljaren We don`t eat people! Haha...Väl där uppe var det hundratals med kryddor, oljor och vi fick en föreläsning om några. Det var så mycket så vi blev alldeles snurriga av alla dofter. Men jag köpte lite mysk så han blev nöjd.

De frågar alltid vart man kommer ifrån. Ibland orkar man inte svara för alla vill starta en konversation så dom kan få sälja. En frågade om vi kom ifrån Polen...nej svarade Tomas. Japan? Va? Han kan ju inte menat att vi såg ut som japaner! Jag blev också kallad för Shakira, det var bättre.

På vägen hem han vi bli stoppad av polisen och sen tog det en evighet att hitta tillbaka till hotellet i Agadir. Helt slut gick vi ner till baren innan den stängde och bunkrade upp med rom och cola innan det var dags att däcka några timmar för att sedan åka hem. Vilken dag....


Stranden som är ca 1 mil lång. Vi gick en stor del av sträckan en dag. 
Mycket vågor och otroligt fin sand.


Den största poolen. En av fyra styckna.

1 kommentar:

SOFIE sa...

Hahahhaha när jag och Tommy var i Egypten fick vi också frågan om vi var från Japan?!!? Herregud!! ;)