lördag 25 september 2010

Leva i nuet

Tror att det är viktigt att påminna sig själv lite då och då att Leva i nuet, som man brukar säga.
För en del personer är det kanske inte ens någonting man behöver påminna sig själv om att göra. Man kanske bara tar dagen som den kommer, varken bekymrar sig om det som varit eller om framtiden. Tiden får utvisa, ingen vits att lägga energi på att grubbla. Det finns inte tid att lägga ner tankar på varför och om. Alla tänker väl självklart någon gång på det som en gång varit och på framtiden, men det behöver inte vara ett problem. Självklart är det naturligt. Det är ju så vi fungerar, men dom personerna kanske bara stannar upp ibland - mitt i vardagen, tar itu med tanken, borstar sedan av sig och fortsätter med livet. Livet som är Nu.

En del andra kanske lägger ner väldigt mycket tid på att ha ångest över det som varit. Har man haft det kämpigt på ett eller ett annat sätt, så kan det vara svårt att gå vidare i livet om man bär på sorg eller kanske svek. Kanske går man vidare med livet, men frågan varför går på repeat i huvudet. Mycket kraft och energi går åt till att grubbla och man försöker reda ut sina känslor och tankar. Tiden går och ångest och grubbel blir vardag. Istället för att njuta av nuet, uppskatta och vara tacksam för det man har, så är man fast i det gamla som egentligen inte längre existerar.
Man ska aldrig förtränga saker det är inte det jag menar. Det är inte fel att söka hjälp! Tvärtom. Det finns utbildade personer för sånt här idag. Det är tillåtet att ha ångest, vara deprimerad eller bara vilja prata ut idag. Förr fick man ta sin ångest, leva med den. Inget man pratade högt om. Okunnighet. Idag är vi klokare.


Sen så finns det ju dom som grubblar över framtiden, vanligt i kombination med grubblan och ångesten över det som varit. Självklart är det ju skillnad på att sträva efter något och ha ett mål för framtiden. Det är ju bara positivt!

Så.. det är vår bristande förmåga att leva i nuet som leder till dåligt mående. Försök inte kontrollera sådant som du inte kan kontrollera. Tillåt dig själv att leva i total ovisshet om vad som händer i morgon eller om tio år! Ovissheten är det magiska med livet. Det finns ett syfte med det. Låt inte oro vara ett störande moment i ditt egentliga lyckliga liv. Det är här något som vi västerlänningar är duktiga på. Det borde vara tvärtom. Vi ska bli duktiga på att ta tillvara på dagen och nuet. Inte tänka förr, inte tänka sen, bara tänka nu.

Gör det bästa av livet Nu.

3 kommentarer:

Crazyangel sa...

Jo det löser sig väll, som alltid.. Är bara så less..

Tråkigt att det var så dåligt med folk, trots löning :S Hoppas på bättre idag :)

Ps. Naglnar sitter som berget än :)

Anonym sa...

Bra där, skönt med en påminnelse

Lia sa...

Fint skrivet!
Och sant!


Kramis!